Zoli Szingapúrban és Balin

Zoli Szingapúrban és Balin

Bali, Amed 2.nap: búvárkodás és sznorkelezés

2018. február 03. - Zolek81

Ez a nap a vízisportoké volt, előző nap beiratkoztam az Evolution Diver "TRY SCUBA" csomagjára ami az abszolút kezdőknek szól / egy gyorstalpaló elméleti oktatást és két merülést tartalmaz - mindezt 1.000.000 rúpiáért (ez kb. 19.000 forint). A Francia tulajdonosokkal beszélgetve kiderült mennyire felfutott Amedben ez a piac, kb. 42 cég kínál hasonló csomagokat... szerintem sikerült jól választanom mert egy fiatal amerikai srác volt az oktatónk (egy halál nyugodt, laza gyerek) aki jól magyarázott és egész sokat megértettem az angoljából.

http://evolutiondiver.com

img_20180202_110808.jpg

Az elmélet nem volt túlbonyolítva, megtanultuk a felszerelés összerakását és használatát - az alap kézjeleket, beszéltek a merülés élettani hatásairól (nyomáskiegyenlítés, az oxigén/nitrogén hatása a szervezetre) aztán már ugrottunk is fel a teherautóra és irány a 15km-re lévő Tulamben. Már az irodában mindenki megkapta a ruhát és be is öltöztünk, nagyon menő és karcsúsít :)


img_20180201_103944_hht.jpg

Amikor már minden felszerelés rajtad van (a "súlyövvel" és a palackkal együtt) jó nehéz cipelni :) szerencsére csak pár métert kell sétálni a vízig, Az első (gyakorló) merülés azzal kezdődött hogy lementünk 3-4 méter mélyre (leeresztettük a búvármellényt) és végrehajtottunk pár gyakorlatot: vizet engedtünk a maszkunk mögé majd az orrunkkal "kifújtuk" eldobtuk a fő reduktort és elővettük a tartalékot a mellényből, megnéztük és kézjelekkel megmutattuk az oxigénszintet az oktatónak.és az orrunkat befogva kiegyenlítettük a nyomást a fülünkben.

Pár perc után (mivel jól csináltuk) kicsit mélyebbre ereszkedtünk és elúsztunk a közeli korallokhoz, itt már nagyon látványos volt az élővilág - beúsztunk egy nagy halrajba, láttunk ráját és még sok érdekességet. Bár vittem kamerát de az első merülésre nem vihettem le biztonsági okokból, szerintem nem akarták hogy elvonja a figyelmemet. Kb. fél órát voltunk lent aztán ahogy kezdett fogyni az oxigén kimentünk a partra. Rövid ivószünet és nyújtózás után kérdezték hogy mehet-e a második menet a hajóroncshoz... naná :)

Az USAT LIBERTY amerikai teherhajót egy Japán tengeralattjáró süllyesztette el 1942-ben és az Agung vulkán 1968-kitörésekor "lecsúszott" a part közeléből egy homokos lejtőre - így lett Bali egyik legfelkapottabb búvárcélpontja. Vannak jó kis "térképek" a parton a hajóról hogy megismerd az egyes részeit de a közel nyolcvan év alatt a vízben rendesen megváltozott, minket csak kb. 15 méterig vittek le de a hajó alsó része kb. 30 méteren van viszont így is átúszhattunk a hajótörzs egy repedésén ... hihetetlen élmény volt.

A saját videó nem túl látványos és már kezdem érteni miért kell a "vörös" szűrő és az utómunka a felvételeknek, ráadásul a fejpántomon el is mozdult a kamera így csak egy része élvezhető de akit érdekel (már csak a hangulat miatt is) majd megmutatom, addig is itt egy másik búvár által készített videó a YouTube-ról ami szinte ugyanazt merülést rögzítette (még a parton is kb. ugyanonnan indultak) amit mi is csináltunk csak sokkal jobb minőségben, megvágva és zenével aláfestve:

A sznorkelezéssel (amikor többnyire a víz a felszínén, palack nélkül "nézelődünk" maszk, uszony és légzőcső segítségével) délután és másnap is próbálkoztam de az óceán elég zavaros volt a hullámzás miatt / még így is klassz élmény mert Amednél a part menti vizek élővilága is lélegzetelállító, érdemes a helyiek segítségét kérni hogy megtaláld a legjobb helyeket :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zolibalin.blog.hu/api/trackback/id/tr8413630122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása